Passie in beeld is een fotoproject waarin verhalen van passie van tientallen bewoners van Kennemerhart centraal staan.
Dit ouderen-participatieproject (2020-2023) maakt veel los. Niet alleen bij de bewoners van  verzorgingstehuizen, maar ook bij hun familie en zorgmedewerkers.

Jody van Garderen deed  juni 2022 onderzoek naar de betekenis die zorgmedewerkers geven aan de geestelijk verzorgings-interventie Passie in Beeld.  Zij deed haar Masterthesis Theologie en religiewetenschappen, Spiritual Care aan de Vrije Universiteit, Faculteit Religie en Theologie.

Fotografie: Peter van Beek, productie: Abeltje Hoogenkamp




Frans heeft zijn hele leven veel aan sport gedaan: voetballen, hardlopen, fietsen, schaatsen. Vroeger werkte Frans als assistent bedrijfsleider bij de Haarlemse ijsbaan. Toen de ijsbaan een tijdje dicht ging voor een verbouwing, vond Frans een briefje van The Tulip Twirlers onder zijn ruitenwissers: de dansgroep zocht nieuwe leden. Met zijn vrouw Harmke ging Frans erop af, en al snel raakten ze allebei compleet verslingerd aan square dancing.



Bep is kunstzinnig, eloquent en geestig. Met haar flamboyante verschijning en verrassende outfits brengt ze kleur in elke dag. Ze houdt van boetseren, tekenen en schilderen. Maar het meest houdt Bep van kinderen. Eerst had ze een druk gezin. Later ging ze weer voor de klas staan. Het leukst vond ze leerlingen met een rugzakje, want dat vraagt maatwerk en creativiteit. Als Bep het zelfvertrouwen van een kind zag groeien, gaf dat een kick. Nu zijn er zeven prachtige kleinkinderen.
En staat ze te genieten op de catwalk bij haar oude school, omringd door paperazzi.



Lenie groeide op in een groot gezin met zeven broers en vier zussen. Door oorlog, honger en armoede was er weinig ruimte om kind te zijn. Dat heeft ze gemist. Lenie houdt van haar dochter, kleindochter en achterkleinkinderen. Ze is ook verknocht aan Vlieland. En ze is dol op mooie kleren. Vroeger was daar natuurlijk geen geld voor. Daarom wil Lenie nu graag op de foto als prinses. Met zo’n prachtige japon staat ze letterlijk een keer in het zonnetje - en wordt ze prompt zelf een soort zonnetje, zo uitbundig staat ze te stralen. Dat krijg je ervan als twee levendige achterkleinkinderen vrolijk rondjes rennen om het fotomodel heen…








Simon noemt zichzelf een dondersteen, want hij houdt ervan om grapjes uit te halen. Een andere grote liefde is lekker eten. Van die hobby heeft hij zijn beroep gemaakt: Simon werkte veertig jaar als ober in een deftig pak in deftige restaurants. Maar zijn allergrootste passie is ongetwijfeld Elvis. De muziek, de mens, de kleding, het imago, de sfeer, de films… ja, eigenlijk allesaan Elvis Presley vindt Simon geweldig. Maar het meeste houdt hij toch van de muziek. In de loop van zijn leven heeft Simon een indrukwekkende Elvis-verzameling aangelegd. Hij staat op de foto met een Cadillac Fleetwood uit 1960, een kunstwerk uit de tijd van The King. Elvis had er zelf ook een paar.






Geer was een veelgevraagd fotomodel en mannequin. Ze ging naar het buitenland en liep shows met collecties die speciaal voor haar gemaakt waren. Ze trouwde met een knappe, lieve, mooie en trouwe man en vond werk als secretaresse op de administratie van een ziekenhuis. Geer - altijd tot in de puntjes verzorgd - was de spil van de afdeling en de steun en toeverlaat van artsen en patiënten. De komst van de elektrische typemachine maakte haar werk wel een stukje makkelijker




Emiel – geboren in België – is dol op lekker eten, het circus en op schoonheid. Koken leerde hij van zijn moeder. Met zijn broer werkte hij een tijd als acrobaat. Na de kunstacademie werd hij diamantbewerker en edelsmid. Als vrouwen een sieraad wilden laten maken, vroeg Emiel hen eerst te poseren: dan schilderde hij hun portret mét het juweel. Pas als de klant tevreden was, ging Emiel het ontwerp uitvoeren. Schilderen bleef een grote passie. Tegenwoordig gebruikt Emiel veel fluorkleuren en is zijn werk meer abstract.

Wil je meer van dit project zien? We hebben 26 passiefoto’s gemaakt. Kijk eens op de site van Kennemerhart!


Of keer hieronder terug naar de 4 hoofdthema’s