Daklozen












Present!


Fotograaf Peter van Beek portretteerde in co-creatie met Thamar Kemperman, programma-coördinator Kunst en Cultuur, en studenten Social Work van de Hogeschool Rotterdam bezoekers van de Pauluskerk. Mensen zonder geldige verblijfspapieren.

Zij hebben geen sociale rechten en mogen bijvoorbeeld niet werken, of zich voor een woning inschrijven. Door alles wat zij hebben meegemaakt, dragen zij echter een schat aan wijsheid, levenservaring en veerkracht met zich mee. 







Abdul vertelt over een droom die we vaak horen: “Straks, als ik uit deze situatie ben, wil ik anderen helpen om ook uit die situatie te komen. Ik wil bijdragen en belasting betalen. Want zo kan ik dit land verder opbouwen.”

Hij kan hier niet blijven, want al zijn asielaanvragen zijn afgewezen. Nu hij hier niet mag zijn, wil hij het liefst terug naar zijn land: Niger. “Ik heb geen geboorteakte, Niger erkent niet dat ik daar vandaan kom. Teruggaan kan dus niet. Ik zit vast en mijn gezondheid gaat elke dag verder achteruit.”





Bas komt al enkele decennia in de Pauluskerk. Hij is nooit dakloos geweest. “Ik heb altijd een dak boven mijn hoofd gehad. Als ik thuis ben vlucht ik vaak weg, naar de Pauluskerk. Daar ondernemen we activiteiten, is gezelligheid en steun.”

Bas heeft jarenlang op schepen gewerkt. Hij denkt graag terug aan de zee, de reizen, het varen. Zelfs na een ernstig ongeluk op de Maas waarbij hij ternauwernood aan de dood ontsnapte zijn boten nog steeds zijn grote passie. “We zijn allemaal ballingen,” aldus Bas.




Janneman heeft op hoog niveau getennist en studeerde rechten. Hij houdt niet van drukte, al hadden ze vroeger zeven kinderen thuis. Hij was een echte levensgenieter en liet zich graag meeslepen door het leven en door vrouwen. En genieten, dat doet hij nog steeds, al is hij 67.

Hij heeft ten tijde van Perron 0 veel mensen zien afglijden. Detentie, overdosis. De Pauluskerk was vernieuwend. Waarom hij zoveel kleding draagt? Bescherming. En voor als hij valt. Thuis loopt hij in een shirt rond.



Jan heeft veel gereisd en mensen ontmoet. Quakers, Baoule uit Afrika, Indianen. De Lakota zeggen: “De Heilige Geest is Zuiver bewustzijn”.

In feite was Jan 50 jaar geleden zijn tijd al ver vooruit. Tientallen jaren geleden is hij namelijk al stadstuinen gaan ontwikkelen en gaf hij cursussen over landbouw, planten en kruiden. “Tegen diabetes helpen wel twintig kruiden. Gemeenschapszin is voor mij belangrijk, dat heb ik geleerd over de hele wereld.”





Home Street Home


Project is in ontwikkeling en gaat over daklozen in heel Europa.
Binnenkort meer!



Volgende project >
M 06 482 785 33
Volg ons op ︎