Roma en Sinti
Once we were birds


Fotograaf Peter van Beek is portret- en reportagefotograaf en heeft 15 jaar met Roma in heel Europa opgetrokken. Hij maakte het prachtige fotoboek: ‘the Good the Bad and the Roma’, over het leven van de grootste minderheid van Europa: Roma en Sinti.

Voor het multimediale project Eens waren we vogels maakte Peter een serie nieuwe portretten van Roma en Sinti van verschillende generaties, uit bekende en onbekende families, met als gemeenschappelijke deler dat zij de stereotypen willen doorbreken en een ander verhaal willen vertellen. Deze nieuwe portretten koppelt hij aan foto’s uit zijn oude werk.

De cross-mediale installatie Eens waren we vogels vertelt het verhaal van Roma en Sinti en hun lange historie van uitsluiting en discriminatie, maar laat ook hun rijke cultuur zien. Op het vogeleiland zal de installatie een extra bijzondere betekenis krijgen. Volgens een eeuwenoude mythe waren Roma en Sinti ooit vogels. Ze kunnen weliswaar niet meer vliegen, maar hun ziel is nog altijd die van een vogel.

De tweede editie van Eens waren we vogels zal op het vogeleiland in Deventer plaatsvinden van 4 t/m 16 mei 2023. Op twee minuten loopafstand van het treinstation in Deventer. Het vogeleiland is een prachtige kleine oase in Deventer, met daarop drie enorme volières. Een plek die gemaakt lijkt te zijn voor het project.

The Good,
the Bad
and the Roma


Fotograaf Peter van Beek is portret- en reportagefotograaf en heeft 15 jaar met Roma in heel Europa opgetrokken. Hij maakte het prachtige fotoboek: ‘the Good the Bad and the Roma’, over het leven van de grootste minderheid van Europa: Roma en Sinti.Volgende project >


M 06 482 785 33
Volg ons op ︎