PRESENT! is een foto- en storytellingproject van Thamar Kemperman (programmacoördinator Kunst, Cultuur en Maatschappelijke Actie) en fotograaf Peter van Beek i.s.m. bezoekers van de Pauluskerk Rotterdam.
Het hart van dit project ligt in de Pauluskerk en wordt gevormd door de bezoekers. Dakloos geworden Rotterdammers, vluchtelingen en arbeidsmigranten die we ontmoeten en fotograferen hebben geen sociale rechten en mogen bijvoorbeeld niet werken, of zich voor een woning inschrijven. Door alles wat zij hebben meegemaakt, dragen zij echter een schat aan wijsheid, levenservaring en veerkracht met zich mee. Samen praten we over hun leven en bedenken we welke passiefoto we gaan maken. Hoe triest soms ook, de fotoshoots zijn zeer feestelijk. Inmiddels (maart 2024) hebben we 31 foto’s en verhalen gemaakt. In juni presenteren wij op 20 juni een foto-en verhalenboek tijdens Wereldvluchtelingendag !

Dit project werd mogelijk gemaakt met steun van ZonMW, project Beschermd Thuis
Als klein meisje vluchtte Lidie naar buiten. De tuin in. De boom in. Weg van de druk van de wereld om haar heen. “Een plek waar ik me veilig voel, beschermd en dan mezelf kunnen zijn”. Ze ziet zichzelf graag voor zich in een boom. Een boom die stevig staat en niet omver waait door alle winden om haar heen. En een beetje verborgen, misschien wel zoals het kind dat ze vroeger was.
Jan heeft veel gereisd en mensen ontmoet. Quakers, Baoule uit Afrika, Indianen. De Lakota zeggen: “De Heilige Geest is Zuiver bewustzijn”. Rotterdam is de meest Afrikaanse stad van ons land. In feite was Jan 50 jaar geleden een voorloper op wat je nu steeds meer ziet. Tientallen jaren geleden is hij al stadstuinen gaan ontwikkelen en gaf hij cursussen over landbouw, planten en kruiden. “Tegen diabetes helpen wel 20 kruiden. Gemeenschapszin is voor mij belangrijk, dat heb ik geleerd over de hele wereld.”
Freerk
“Ik groeide op in de Bouwmankliniek. Daarvoor was het een zuigelingencentrum. Ik huilde twee weken lang maar niemand kwam. Dat vormt je als mens.”
Freerk houdt van tekenen. Mensen vinden zijn tekeningen mooi. In zijn tekenmap ligt een foto klaar: “voor als ik- en je gaat een keer- doodga. Mijn condoleancefoto, haha. Ik ben terminaal geboren, zeg ik altijd.” Freerk houdt van een psalm met de tekst: ’t Oog omhoog, ’t hart naar boven, hier beneden is het niet.
Alle andere mensen ontmoeten? HIER, op de website van Peter van Beek, de initiatiefnemer.

Next: Passie in Beeld

Of Home