Zona Luma
“het gebied van het licht”Zona Luma initieert sociaal, maatschappelijke en culturele projecten die actief bijdrage aan een inclusieve samenleving waarbij er voor iedereen ruimte is om mee te doen Wij geloven in de kracht van visuele media en verhalen als middel waarmee -op laagdrempelige wijze- verbinding en inclusie tot stand komen. Dit doen we door co-creatieve projecten en interventies uit te voeren met social-impact.

We werken in wijken en met mensen die een verhaal willen vertellen. In woord en beeld. Met visuele communicatie waaronder fotografie, film en podcast.
Fotografie is een laagdrempelig middel dat culturele verschillen en taalbarrières overstijgt en voor iedereen toegankelijk is. 
Verhalen  leiden tot gesprek, luisteren naar mensen kweekt een band. Als mensen elkaars verhaal horen dan leren ze elkaar beter kennen en krijgen ze meer begrip voor elkaar.

Wij willen (vaak ongeziene) mensen een gezicht geven. 

Zonaluma heeft sinds haar oprichting in 2004 (Michalovce, Slowakije) tientallen projecten gedaan. Zo maakten wij een kaartspel voor Haagse drugsverslaafden en een kwartetspel voor Roma-kinderen in Slowakije.
Ook maakte Zonaluma een fotoboek over de Romani, de grootste en meest verguisde minderheid van Europa: The good, the bad and the Roma.

Van 2015 tot 2018 initieerde Zonaluma i.s.m. Fonds voor Cultuurparticipatie  het grootschalige en multiculturele seniorenproject Hollandse Wijzen. Een  ontmoetingsproject van tientallen ouderengroepen (turkse oma’s, transgenders op leeftijd, hindoestaanse ouderen, gepensioneerde Urker vissers, homoseksuele ouderen, Afgaanse opa’s et cetera.) in 9 provincies van NL met fotografie als middel, en verbinding als doel.

De jaren2018-2022 werkten wij in gevangenissen waar we foto-en storytellingsprojecten deden met gedetineerden.

Van 2020 t/m 2024 werken we aan een multimediaal project in Den Haag ZuidWest waarbij vele disciplines en artistieke uitingen samenkomen. Waar Haagse bewoners optimaal worden ingezet en meedoen aan allerlei cocreaties.

Wij hebben een fotocafé opgericht om Zuidwesters te ontmoeten en hun verhalen te horen.

Een foto- en verhalenproject bij en met daklozen en vluchtelingen bij de Rotterdamse Pauluskerk. Dit project is  fotografie en storytelling maar meer dan dat is het: Verbinding, verbroedering, acceptatie en begrip.